Navigacija
Povratak na sve novosti Sve novosti

23. travnja 2025.

KIM danas – napredna tehnologija, stručni timovi i proizvodi za svjetska tržišta

KIM danas – napredna tehnologija, stručni timovi i proizvodi za svjetska tržišta

Razgovor s Gordanom Putancem, direktorom KIM-a o razvoju poslovanja, ulaganju u zaposlenike, održivosti i planovima za budućnost

Nakon nekoliko godina na čelu Dukatove tvornice u Zagrebu, u rujnu prošle godine preuzeli ste funkciju direktora KIM-a. Koji su vaši glavni ciljevi i prioriteti kao novog direktora tvornice?

Moj glavni fokus je na jačanju organizacijske strukture koja je sposobna odgovoriti na očekivano povećanje volumena proizvodnje. Izuzetno mi je važno ulaganje u razvoj mladih kadrova i budućih rukovoditelja, poticanje motivacije i zadovoljstva zaposlenika te održavanje konstruktivnog odnosa sa socijalnim partnerima. Paralelno s tim, radimo na realizaciji ključnih investicija – upravo započinjemo projekt izgradnje vlastitog bunara, što će nam omogućiti pouzdanu i neovisnu opskrbu vodom, uz smanjenje potrošnje i gubitaka iz gradskog vodovoda. Planirane su i investicije usmjerene na dodatno povećanje sigurnosti rada zaposlenika i smanjenje ekološkog otiska. Konačni cilj je osigurati rast ključnih poslovnih pokazatelja – efikasnosti i produktivnosti – kako bismo podržali daljnje širenje proizvodnih kapaciteta i razvoj novih proizvoda za izvozna tržišta, uz kontinuiranu optimizaciju troškova i održavanje konkurentnosti.

U poziciji ste usporediti uvjete rada u zagrebačkoj i karlovačkoj tvornici. Što biste naveli kao prednost rada u KIM-u? Iz svoje perspektive, ali i iz perspektive radnika.

KIM je manja i organizacijski jednostavnija tvornica u odnosu na zagrebačku, što se vidi u manjem broju proizvodnih linija, asortimana i zaposlenih. To olakšava planiranje proizvodnje i organizaciju rada u smjenama. Također, jednostavnije je provoditi redovito preventivno održavanje, koje smatram ključem za dugoročno efikasan rad linija u proizvodnji. Većina naših zaposlenika dolazi iz Karlovca i okolice, što doprinosi povezanosti s lokalnom zajednicom i Gradom Karlovcem. Prosječan staž u kompaniji je 17 godina, što jasno govori o predanosti i zadovoljstvu naših zaposlenika. Radimo u okruženju koje omogućava kvalitetnu posvećenost dugoročnim projektima i procesima, a posebno razvoju mladih zaposlenika, provedbu investicija i poboljšanja radnih uvjeta.

Kako ocjenjujete kolektiv i radnu kulturu u KIM-u?

Kolektiv u KIM-u je odličan. Velik broj zaposlenika na ključnim pozicijama ima dugogodišnje iskustvo, što se osjeti kroz visoku razinu stručnosti, znanja, profesionalnosti i posvećenosti u svim segmentima – od proizvodnje i održavanja, prodaje i logistike, do kontrole kvalitete i ljudskih potencijala. U kompaniji vlada kultura međusobnog poštovanja, odgovornosti i predanosti ciljevima. Radna etika je vrlo snažna, a izazove s kojima se susrećemo rješavamo brzo i kvalitetno, u skladu s korporativnom vrijednostima Lactalisa – jednostavnosti, predanosti i ambicioznosti, ali i leadership vrijednostima: vodi brigu, dijeli, usudi se i inspiriraj!

Što biste izdvojili kao prednost pripadnosti KIM-a Dukatu, odnosno Lactalisu?

Biti dio Dukata odnosno Lactalisa svakako pridonosi stabilnosti poslovanja, što nam omogućuje značajne investicije i uravnoteženo poslovanje. Osim toga, s obzirom na to da smo dio velikog sustava, imamo bolje mogućnosti za privlačenje stručnih kadrova, razvoj zaposlenika, razmjenu znanja i iskustava, ali i mobilnost kroz mogućnosti rada u drugim tvornicama unutar Hrvatske i drugih zemalja. Nadalje, zahvaljujući velikim sinergijama s Lactalisom i Dukatom svoje proizvode danas plasiramo na čak 23 tržišta diljem Europe i svijeta.

Zapošljavate li radnike, i na kojim pozicijama imate najveće potrebe za radnom snagom?

Da, kontinuirano zapošljavamo i gradimo stručne i otporne timove na svim razinama poslovanja. Najveće potrebe svakako imamo u proizvodnji i održavanju, što je u skladu s prirodom posla kojim se bavimo. U posljednjih nekoliko mjeseci zaposlili smo nekoliko zaposlenika u odjelima održavanja i proizvodnje, i naravno i dalje radimo na pronalasku stručnih kadrova koji mogu odgovoriti na rast volumena proizvodnje i povećanje kompleksnosti procesa.

Zapošljavate li strane radnika kako je slučaj u mnogim kompanijama diljem zemlje ili još uvijek uspijevate na domaćem tržištu zadovoljiti poslovne potrebe?

Trenutno još uvijek uspijevamo zadovoljiti poslovne potrebe za zaposlenicima na domaćem tržištu rada. Kao jedan od ključnih poslovnih subjekata u Karlovcu i karlovačkoj županiji te s obzirom na to da smo dio Dukata odnosno Lactalisa, prepoznatljiv smo i privlačan poslodavac.

Kakvi su rezultati redovnih procjena zadovoljstva i angažiranosti zaposlenika u KIM-u? Što zaposlenici ocjenjuju kao dobro, a gdje još ima prostora za razvoj?

Procjene zadovoljstva i angažiranosti zaposlenika provodimo redovito, svake dvije godine, čime dobivamo vrijedne uvide u percepciju kompanije iz perspektive naših zaposlenika. Osim onoga što radimo dobro, takve analize nam ukazuju i na područja gdje postoji prostor za unapređenje. Stabilnost i sigurnost radnog mjesta, kvalitetni međuljudski odnosi temeljeni na poštovanju, jasna komunikacija ciljeva i očekivanja, poticanje preuzimanja odgovornosti, sigurnost na radu te visoka kvaliteta naših proizvoda – vrijednosti su koje zaposlenici najviše cijene. Posebno nas veseli što bi velik broj zaposlenika preporučio KIM kao poželjno mjesto za rad – što smatramo najjačim pokazateljem njihove angažiranosti i zadovoljstva. Istovremeno, kontinuirano radimo na unapređenju radnih uvjeta, optimizaciji smjenskog rada i boljoj ravnoteži između poslovnog i privatnog života, kako bismo dodatno podigli razinu zadovoljstva i produktivnosti.

KIM je tvornica specijalizirana za proizvodnju trajnih mlijeka. Koji su „flagship“ proizvodi koji nam na tržište dolaze upravo iz KIM-a?

U KIM-u smo ponosni na našu specijalizaciju u proizvodnji trajnog mlijeka. Čuvena Dukat čokoladna mlijeka koje vole djeca, mladi i oni stariji proizvodimo upravo u KIM-u.  Dukat Lagano jutro u HDPE boci, broj jedan brand na tržištu lactose free mlijeka također je naš proizvod. Među najznačajnijim proizvodima svakako su i mlijeka s 3,8 % mliječne masti koje proizvodima za HoReCa kanal: Dukat mlijeko za kavu i Dukat ProfiLine. Navedene proizvode redovito hvale profesionalni baristi, prije svega zbog vrhunske kvalitete mlijeka za pripremu kave, što ih čini izuzetno cijenjenima u ugostiteljskom sektoru. Naši flagship proizvodi ne poznaju granice pa su tako Dukat čokoladno mlijeko i Parmalat Prima Crescita mlijeko za djecu i među top tri izvozna proizvoda Dukat Grupe.

Koje ste nove proizvode plasirali na tržište ove godine i pripremate li nam još kakva iznenađenja?

Ova godina donosi niz inovacija iz naše tvornice. Nedavno smo u našoj tvornici počeli s proizvodnjom novog Dukat čokoladnog mlijeka BOOST s dodatkom ekstrakta sjemenki guarane, čiji je prirodni sastojak kofein. Ovaj napitak savršeno spaja prepoznatljiv okus Dukat čokoladnog mlijeka i energiju pa je idealan odabir za mlade i odrasle koji vode dinamičan život.

Početkom ove godine u rad je puštena solarna elektrana u KIM-u, nakon tvornica u Zagrebu i Bjelovaru. Koliki udio solarne energije očekujete u ukupnoj potrošnji tvornice u 2025. godini?

Naša nova solarna elektrana snage 440 kW, postavljena na krovu zgrade skladišta započela je s radom u siječnju ove godine. Na razini godine očekujemo da će solarna energija činiti 6-7 % ukupne potrošnje električne energije naše tvornice te da ćemo na razini godine smanjiti emisije CO2 za 92 tone. Ovaj projekt je samo jedan od koraka prema jačanju održivog poslovanja i smanjenja našeg ekološkog otiska.

Imate li u pripremi projekte koji mogu dodatno doprinijeti smanjenju ugljičnog otiska KIM Karlovačke mljekare? Što ste još poduzeli u kontekstu odgovornog i održivog poslovanja?

Kontinuirano radimo na projektima koji doprinose smanjenju našeg ugljičnog otiska. Najveći iskorak svakako je puštanje u rad solarne elektrane, no paralelno provodimo i niz drugih inicijativa s ciljem daljnjeg smanjenja utjecaja na okoliš. Posebnu pažnju posvećujemo povećanju industrijske efikasnosti – organiziramo proizvodnju uz minimalne zastoje, zahvaljujući kvalitetnom i preventivnom održavanju. Time postižemo veću proizvodnju u jedinici vremena, što rezultira manjim energetskim gubicima, kao i smanjenjem gubitaka sirovina i pakirnog materijala. Sve to izravno doprinosi smanjenju ugljičnog otiska. Također, kontinuirano radimo na smanjenju količine materijala koji se koriste za sekundarna pakiranja.

Kako vidite budućnost KIM Mljekare Karlovac i uopće mliječne industrije?

Naša karlovačka mljekara je najmoderniji proizvodni pogon za proizvodnju trajnih mlijeka ne samo u Hrvatskoj već i u regiji i spremni smo odgovoriti na sve zahtjeve domaćeg i stranih tržišta. U budućnost cijelog mljekarskog sektora gledam s optimizmom jer su naši proizvodi kvalitetni, nutritivno visokovrijedni i nezamjenjivi u svakodnevnoj prehrani najvećeg broja ljudi. Održivost i smanjenje ekološkog otiska te nedostatna proizvodnja svježeg sirovog mlijeka  svakako su izazovi kojima se moraju baviti svi dionici domaćeg mljekarskog sektora.

Foto: Emica Elveđi/PIXSELL

Loading...